Over de Watertoren & Gouda

Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Gouda en de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland op de locatie van Koningshof. Van 1898 tot 1965 was deze plek de thuisbasis van de fabriek die bekend stond om zijn prachtige serviezen, die wereldwijd geliefd waren onder de naam ‘Plazuid’. Na de sluiting van de fabriek raakte de locatie en de verschillende monumentale panden die tot het beschermd stadsgezicht van Gouda behoren in verval. Maar nu zijn ze nieuw leven ingeblazen en staan ze klaar om door jou ontdekt te worden. – in verval. Herontwikkeling van het gebied Koningshof heeft dit belangrijke stukje historisch Gouda nieuw leven ingeblazen.

De monumentale panden van Koningshof zijn in ere hersteld en hebben een nieuwe functie gekregen. De gemeentelijke monumenten aan het Raam en de Bakkerij zijn omgetoverd tot prachtige woningen. Ook de Rijksmonumentale ‘Kleischuur’ heeft een hippe nieuwe bestemming als restaurant aan het water gekregen. De fabriekswatertoren uit 1920 deed vroeger dienst als waterreservoir voor de brandweer, maar nu is het de kleinste woontoren van Nederland en kun je er heerlijk overnachten.

Goudse glazen

Kom de majestueuze Sint Jan binnen en laat je betoveren door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Het licht dat door de ramen valt en de prachtige kunstwerken van de ‘Hollandse Meesters’ zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Bewonder de Bijbelse en historische taferelen vol menselijke emotie en ga mee op een indrukwekkende ontdekkingstocht.

Gouda kaasmarkt

Kom kijken naar een spectaculair historisch schouwspel! Iedere donderdag tussen april en augustus (behalve op Hemelvaartsdag) vindt er voor de Waag een unieke gebeurtenis plaats. Boeren en handelaren onderhandelen over de prijs van de kazen, waarbij de koop nog altijd met een handjeklap wordt beklonken zoals dat eeuwenlang gebeurde. De kazen worden vervolgens op brikken aangevoerd en na de verkoop gewogen in de monumentale Goudse Waag. Mis deze ervaring niet!