Over de Watertoren & Gouda

Op de locatie van Koningshof stond tussen 1898 tot 1965 de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland. De prachtige serviezen van ‘Plazuid’ waren lange tijd toonaangevend over de hele wereld. Na de sluiting van de fabriek raakte de locatie en de verschillende bijbehorende monumentale panden – die tot het beschermd stadsgezicht van Gouda horen – in verval. Herontwikkeling van het gebied Koningshof heeft dit belangrijke stukje historisch Gouda nieuw leven ingeblazen.
Als onderdeel van de ontwikkeling zijn de monumentale panden gerestaureerd en voorzien van een nieuwe bestemming. De gemeentelijke monumentale panden aan het Raam en de Bakkerij zijn ontwikkeld tot woningen en het Rijksmonument ‘de Kleischuur’ is getransformeerd naar een hip restaurant aan het water. De monumentale fabriekswatertoren uit 1920 was voor de brandweer een waterreservoir dat de waterdruk in de leiding opvoerde. Nu is de watertoren te huur als kleinste woontoren van Nederland.

Goudse glazen

Wie de Sint Jan inloopt valt stil bij het zien van de majestueuze ruimte met de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Die beleving wordt alleen maar sterker, wanneer je het wonderlijke licht door de ‘Hollandse Meesters’ ziet binnenvallen. Het is het begin van een indrukwekkende ontdekkingstocht langs Bijbelse en historische taferelen vol menselijke emotie.

Gouda kaasmarkt

Dit is een spectaculair historisch schouwspel, dat van april tot en met augustus iedere donderdag plaatsvindt (behalve op Hemelvaart). Voor de Waag onderhandelen boeren met de handelaren over de prijs. En zoals het al eeuwenlang gaat, wordt de koop nog altijd met een handjeklap beklonken. De kazen worden aan- en afgevoerd op brikken en na de verkoop gewogen in de monumentale Goudse Waag.